onsdag 27 februari 2013

Lolita av Vladimir Nabokov

Titel: Lolita
Författare: Vladimir Nabokov
Språk: Svenska
Antal sidor: 453

(Utläst 5 februari 2013)

(Denna bok ingår i min klassikerutmaning)

******************************************************************************************************************
Handling: Vladimir Nabokovs Lolita - en klassisk, epokgörande moderna amerikansk bok skriven av en ryss i exil.

Lolita, exilryssen och amerikanen Vladimir Nabokovs beryktade romanstudie i erotisk besatthet från 1955, är ett svåröverträffat språkkonstverk som efter fyra mer eller mindre misslyckade överföringar till svenska sedan 1957 nu äntligen funnit sin kongeniale översättare i författaren och kritikern Aris Fioretos.

Lolita framstår, vid sidan av Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt, James Joyces Odysseus och Robert Musils Mannen utan egenskaper, som en av förra seklets märkvärdigaste romaner. I en tid av allt mer brutna språk måste denna amerikanska roman av en ryss i exil fungera som ett föredöme och en inspirationskälla för framtida författare.
~Goodreads.com

Beskrivningen ovan är lite väl flummig tycker jag, den säger inte så mycket om vad boken handlar om. Så här kommer i korta drag bokens handling. Det är en berättelse om Humbert Humbert, en medelåldersmans förälskelse i 12-åriga Lolita. Han skriver ner och berättar sina bekännelser i häktet efter att ha begått ett mord. Han beskriver sin livslånga kärlek till Lolita, och hur han gifte sig med hennes mamma för att få komma Lolita närmare. När Los mamma dör kidnappar han henne och tar med henne på en lustresa tvärs och kors över landet.

Jag tycker: Jag är glad att jag läste denna i den ålder som jag är nu. För hade jag läst den när jag var tonåring hade jag nog inte fattat denna bok.

Jag ska vara ärlig, detta var en jobbig bok att läsa. Innan jag började läsa den hade jag nog lite äckelkänslor inför den. Den var jobbig att läsa pga ämnet, det är vidrigt och vackert på samma gång.

Jag trodde att boken skulle vara snuskigare än vad den var. Nabokov använder aldrig någonsin ett vulgärt ord, ingående sexuella beskrivningar eller svordomar. Inte för att jag är pryd, men med tanke på bokens handling är jag tacksam att han inte använde sig av mer ingående beskrivningar, för då hade det nog vänt sig i magen på mig. Den är absolut inte pornografisk.

Lolita är otroligt välskriven med ett fantastiskt språk. Men den är ändå något plågsam att läsa. Jag har nog aldrig läst något liknande förut. Som jag skrev är det en vidrig och vacker bok på samma gång. Att ett sådant egentligen vidrigt ämne kan beskrivas med sådana poetiska och vackra ord, är helt otroligt. Lolita är ingen roman man sträckläser eller en bok som tar kort tid att läsa, i alla fall inte för mig. Detta för att jag var tvungen att smälta det vidriga som blandas med det vackra. Jag tyckte dock att den var lite för lång, hade den varit lite kortare så hade det varit fullpott från mig.

När jag hade läst boken såg jag filmen Lolita med Jeremy Irons i huvudrollen som Humbert Humbert efter rekommendation av Tessan. Tyckte filmen var riktigt, riktigt bra. Även filmen var vacker på sitt sätt.

Jag gav denna en 4:a i betyg.

3 kommentarer:

 1. OOOOOOH!!! Gud vad jag älskar Lolita! Så grymt bra att jag typ dööör :D :D Och filmen...vill man inte bli professor humberts lolita? Eller är det bara jag kanske? hahaha :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här :))) såååååå bra :) hahaha, he is all yours my dear ;)

   Radera
 2. Läste Lolita för många år sedan. Fantastiskt språk, hemskt ämne. Filmen med Jeremy Irons är bra. Däremot tycker jag att den första filmatiseringen, från 1962, är riktigt dålig.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.