onsdag 2 januari 2013

A Study of Scarlet (Sherlock Holmes #1) av Sir Arthur Conan Doyle


Förra året köpte jag i den engelska bokhandeln i Gamla Stan ovan bok, The complete stories of Sherlock Holmes av Sir Arthur Conan Doyle. Det är alltså samtliga böcker som är skrivna om Sherlock Holmes i en bok. Och idag läste jag ut den första boken som jag började på igår.

Titel: A study in Scarlet (Sherlock Holmes #1)
Författare: Sir Arthur Conan Doyle
Språk: Engelska
Antal sidor: 93 

******************************************************************************************************************
Handling:
In the debut of literature's most famous sleuth, a dead man is discovered in a bloodstained room in Brixton. The only clues are a wedding ring, a gold watch, a pocket edition of Boccaccio's Decameron, and a word scrawled in blood on the wall. With this investigation begins the partnership of Sherlock Holmes and Dr. Watson. Their search for the murderer uncovers a story of love and revenge-and heralds a franchise of detective mysteries starring the formidable Holmes.  
~Goodreads.com

Jag tycker: 
Jag har alltid velat läsa hela Sherlock Holmes serien och nu äntligen har jag kommit till skott, kommer att varva denna tjocka bok med andra för jag kommer inte orka läsa ca 1400 sidor om endast Sherlock Holmes.
Då ska vi se. Jag var spänd på att läsa denna bok. Jag har inte så mycket kännedom om Sherlock Holmes mer än att jag har sett två filmer där Robert Downey Jr spelar honom. Jag har faktiskt inte kollat på något typisk brittisk Tv-serie även fast det har hjorts spaltvits med serier om denna herre. Därför hade jag inte så jättemycket kunskap mer än att jag visste att han är detektiv, röker pipa, och jag föreställer mig honom som very brittish.

Denna bok var inte så lång, 93 sidor. Den börjar med att Sherlock och Dr Watson träffas och man får lite bakgrundsfakta om hur de träffas och att de flyttar in i Baker Street lägenheten. I mitten av boken så tar den en skum liten vändning måste jag säga, en bakgrundshistoria som innehåller mormoner, pologramy (vad heter det på svenska?) pengar, mord. Denna bakgrundshistoria var lite väl skum och seg att ta sig igenom. Men sedan tar den fart och blir bra igen när det är dags för själva finalen. Men trots att boken tar fart i slutet vart jag lite besviken ändå. Sherlock Holmes är ändå en intressant karaktär som jag ser fram emot att lära känna mera. Han och Dr Watson kompletterar nog varandra rätt bra i deras väg att lösa mysterier.
Jag gav denna bok en 2:a på Goodreads. Jag var tyvärr inte jätteimponerad såhär efter första boken så jag hoppas verkligen att de blir bättre. 

A study in the Scarlet får i betyg 2 av 5 av mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.