söndag 17 juni 2018

Sektens barn av Mariette Lindstein

Titel: Sektens barn
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-817-9
Serie: ViaTerra #3
Språk: Svenska
Antal sidor: 431
Finns hos: Adlibris / Bokus

**************************************************************************************
Handling: Femton år har gått sedan Sofia flydde från sekten på Dimön. Sektledaren Franz Oswald har inte synts till sedan dess, men när en skoningslös storm sveper över Sverige kliver han ut ur skuggorna. Han är redo att ta sin sekt ut till världen och blir med sitt nya miljömedvetande mer populär än någonsin. 

Bakom fasaden utövar han en grym och manipulativ tyranni som inte minst drabbar sektens barn. Två av dem är sönerna Thor och vic som uppfostras enligt sektens teser till att blir trofasta soldater i faderns tjänst. men ju äldre Thor blir, desto mer växer tvivlen. Vem är egentligen Franz Oswald? och hur långt är han beredd att gå för att behålla sin makt? 

Sofia driver numera ett härbärge för unga människor som flytt från sekter, men det totalförstörs av stormen. Hon har lovat sig själv att aldrig mer ha någon kontakt med Franz Oswald. Det visar sig vara svårare än hon trott. Återigen korsas deras vägar i en vansinnig katt-och-råtta-lek där bara en av dem kan segra. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Sektens barn är den tredje och avslutande delen i Mariette Lindsteins serie om sekten på Dimön. Denna tar vid 15 år efter händelserna i den andra boken, Sekten som återuppstod.

Den sista boken i den här serien knyts ihop perfekt och håller samma nivå som tidigare böcker. Det känns verkligen som att serien är avslutad, mer behövs inte.

Författaren levererar ännu en spännande bok med stor inlevelse. Man blir så illa berörd av berättelsen, speciellt att läsa om barn som far illa och hjärntvättas och manipuleras av vidriga Franz, det berör mig oerhört. Det är ju inte bara barnen som hjärntvättas utan även deras föräldrar som är fast i Franz våld. Mariette vet ju verkligen hur det är då hon själv var medlem i en sekt. Så det blir otroligt trovärdigt. Samtidigt om det är läskigt hur människan kan påverkas så är det ändå även intressant att läsa om och ta del av. Även om detta är en roman så är det ett oerhört viktigt det hon berättar för oss om sekter och deras påverkan på människan.

Mycket av händelseförloppet kretsar kring Sofia, Benjamin och deras tonårsdotter Julia. Men vi får även läsa en parallellhistoria om Franz söner Thor och Vic. Vi får ta del av en dagbok/brev som Thor skriver om sin uppväxt i sekten ViaTerra. Där drillas barnen dagligen med teaser, tyranni och hårt arbete från morgon till kväll. Det är lätt att fatta tycke för Thor, Sofias dotter Julia stör jag mig mest på men jag antar att hon agerar så som en nyfiken tonåring gör. Sofia blir jag lite trött på faktisk. Femton år senare och hon känns lika naiv och handlar hela tiden ogenomtänkt och impulsivt.

Jag rekommenderar verkligen alla att läsa denna serie.

Betyg: 4 av 5

4 kommentarer:

  1. Tack för din recension. Kul att du gillar serien. Tja, naiva karaktärer verkar vara min grej, liksom. Kanske är de en återspegling av mig själv som jag var som ung. Vem vet? Speciellt Julia. Så glad för att du läser mina böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för en fantastisk serie. Ja kan verkligen inte sätta mig in i hur det var, speciellt då man är ung och är lättpåverkad.

      Radera
  2. Läste själv den boken för inte allt för länge sedan och tyckte den var riktigt bra! Spännande att få en inblick in i sektens förslutna värld av någon som genomlevt det på riktigt. Bra recension!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt bra serie. Det var även så intressant att läsa om sekters påverkan på människan, läskigt men samtidigt lärorikt. Tack snälla :)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.